Apa demineralizata este cea fara continut de saruri si este necesara in diverse industrii. Demineralizarea se realizeaza prin osmoza inversa industriala.

Demineralizarea industriala

osmoza inversa industriala

Presiunea osmotica este cea care da denumirea termenului de „osmoza inversa”. Cand doua solutii de concentratii diferite sunt separate printr-o membrana, va avea loc o deplasare de lichid datorita presiunii osmotice. Sensul deplasarii va fi dinspre solutia cu o concentratie mai mica spre cea cu o concentratie mai mare. Osmoza inversa are aceasta denumire tocmai pentru ca se bazeaza pe procesul opus. Cand solutia cu o concentratie mai mare este impinsa prin membrana osmotica ai carei pori au diametrul de 1000 de ori mai mic decat un micron, substantele dizolvate sunt retinute de membrana.

Domeniile in care este folosita demineralizarea industriala

Procesul de demineralizare industriala este folosit in principal:

– In industria metalurgica

– Pentru racirea cutitelor de strung la amestecul de răcire

– La racirea sticlei folosite in productia de geam termopan

– In industria farmaceutica se poate creea etanolul pur

– In industria alimentara, la productia de bauturi racoritoare, dar si alcoolice

– La productia apei de dializa, care trebuie să fie ultrapură, fără săruri.

– Demineralizarea reduce amoniul si nitratii din apa.

Masura conductivitatii

Conductivitatea apei este o măsură a capacității apei de a transporta o sarcină electrică. Conductivitatea este mai mare cu cat numarul de substante anorganice solide dizolvate in apa este mai mare. Printre acestea se pot numara nitrati, cloruri, sulfati, calciu, magneziu, s.a. Conductivitatea se exprima la temperatura de 25°C, deoarece si temperatura influenteaza valoarea. In Romania, legislatia admite o conductivitate de maximum 2.499 μS/cm (microsiemens/centimetru) (Legea 458/2002, modificata prin Legea 311/2004).

Pentru a putea compara, conductivitatea apei distilate este 0,5 μS/cm, cea a apei menajere, de 900 – 9000 μS/cm, iar a apei de mare este de 54000 μS/cm.

Diferite tipuri de sisteme

Membrane:

– Membranele de osmoza inversa variaza in functie de capacitatea de tratare: exista cea pentru apa dulce, cea pentru apa salcie si respectiv, cea pentru apa sarata.

– Pentru alegerea corecta a unei membrane, trebuie sa se tina cont de normele specifice ale industriei in care va fi folosita apa tratata.

– Conductivitatea apei trecuta prin procesul de demineralizare industriala este cuprinsa undeva in intervalul 1 – 80 μS/cm.

Pretratare:

– Deoarece membranele nu pot trata apa cu sedimente si/sau cu duritate, ea trebuie sa fie dedurizata in prealabil. Statia de pretratare care trebuie instalata inainte de sistemul de demineralizare va cuprinde filtrare mecanica, dedurizare si sterilizare.

Contact
Telefon
WhatsApp