Alegerea unui dedurizator

Un dedurizator se foloseste daca analizele de apa impun acest lucru, mai precis, daca apa are duritate mare.

De ce este necesar un dedurizator

Duritatea se traduce prin continutul ridicat de saruri de calciu si magneziu și poate provoca mai multe probleme, printre care:

– colmatarea țevilor sau chiar infundarea lor

– deteriorarea in timp a mașinii de spălat rufe/vase

– ineficienta energetica a centralei termice din cauza depunerilor

– mărirea consumului de detergent a mașinii de spălat și deteriorarea țesăturilor

Montarea unui dedurizator este solutia prin care pot fi prevenite toate aceste probleme.

Dimensionarea sistemului

Nu este indicat sa alegem pur si simplu un dedurizator din magazin, chiar daca ne-am informat bine cu privire la caracteristicile tehnice, precum: capacitatea de tratare, capacitatea rezervorului de sare, presiunea, etc. Dimensionarea sistemului presupune calcule matematice in care sunt utilizate: duritatea apei exprimată în grade germane (sau grade franceze), volumul de apă necesar și debitul maxim posibil. Pentru sistemele montate in locatii domestice, sunt importante numărul de persoane din locație și numărul de băi și de bucătării.

O persoana care se declara specilist, ar trebui sa dimensioneze sistemul de dedurizare conform unui algoritm, altfel nu este o idee buna sa apelam la acea persoana.

In lipsa unei dimensionari corecte, pot apărea o serie de probleme în exploatare. În cazul în care sistemul este supradimensionat, procesul regenerarii va avea loc mai rar si ca urmare, vor aparea bacterii pe rasina si apoi in apa. În cazul în care sistemul este subdimensionat, volumul de rasina va fi prea mic pentru a face fata debitului de apa si din aceasta cauza, apa nu va sta suficient timp in contact cu rasina. Nu va putea fi tratata corespunzator si nu va fi eliminata duritatea intr-o masura suficienta. Acestea sunt doar două exemple de probleme care pot apărea dacă nu se ține cont de factorii importanți.

Alte criterii

– Sistemul trebuie sa fie fiabil și acest lucru depinde foarte mult de materialele din care acesta este fabricat. Pe un rotor de metal, spre exemplu, se vor forma depuneri si se va strica mai repede si de aceea ar trebui ca el sa fie fabricat dintr-un material polimer. Acest material nu este afectat de depuneri, deci sunt mai bun dedurizatoarele dotate cu un astfel de rotor.

– Este bine ca rasina cationica sa fie monosfera, deoarece astfel, nu se vor forma spatii goale in stratul de rasina. Grauncioarele monosfera sunt de dimensiuni egale si deoarece nu se formeaza firide, duritatea este retinuta si nu scapa in apa de consum. Un alt avantaj este faptul ca in timpul regenerarii, curatarea se produce uniform.

FORMULAR CONTACT
Telefon
WhatsApp