Apa alcalina are capacitatea de a fi un antioxidant, iar aceasta se masoara printr-un indicator numit ORP.

Procesul de ionizare a apei

Ionizarea apei se realizeaza prin electroliza ei, in urma careia apa este separata in ioni negativi, de OH- si respectiv, ioni pozitivi, de H+. Apa ramasa nedescompusa este imbogatita cu acesti ioni. Apa cu o concentratie mai mare de ioni de OH- va deveni apa alcalina, iar cea cu o concentratie mare de ioni de H+, va deveni apa acida. Apa alcalina este oferita de catre robinet, iar apa acida este eliminata printr-o scurgere separata.

– Prin procesul de ionizare, se schimba pH-ul apei, valoarea acestuia devenind mai mare in cazul apei alcaline.

– Nu doar pH-ul apei se schimba, ci si ORP-ul ei.

– ORP vine de la oxidation reduction potential, traducerea fiind „potentialul de reducere a oxidarii”.

Instrument-de-masurat-ORP

Potentialul de reducere a oxidarii

Oxidarea este un proces natural pe care il intalnim in jurul nostru des.

– ruginirea fierului inseamna oxidarea lui

– in momentul in care culoarea unui mar se altereaza si devine brun inchis, observam de fapt un proces de oxidare.

asa cum in cazul fierului si al merelor oxidarea inseamna deteriorarea lor, la fel si in cazul organismului uman oxidarea este un proces nociv.

In corpul uman, oxidarea poate provoca:

– boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson si Alzheimer,

– cancere,

– sindromul oboselii cronice, 

– afectiuni cardiace, s.a.

O substanta cu un ORP ridicat inhiba sau incetineste oxidarea si este considerata un antioxidant.ORP-ul se masoara in unitati negative, iar cu cat valoarea este mai mica, cu atat potentialul de reducere a oxidarii este mai mare. Unitatile sunt negative deoarece se foloseste aceeasi scara care masoara in unitati pozitive potentialul unei substante de a oxida. Astfel, cu cat o substanta are o valoare a ORP-ului mai mica si mai departata de zero, cu atat este mai benefica si poate incetini oxidarea mai mult.

In schema de mai jos se poate vedea ca unele substante, precum bauturile acidulate contribuie pozitiv la oxidare, in timp ce apa alcalina ionizata are un potential ridicat de a reduce oxidarea:

Scara-ORP

Un alcalinizator de uz casnic

Un sistem precum EWAK1  poate transforma apa de retea in apa cu caracter antioxidant. EWAK1  nu este capabil doar de a mari pH-ul si ORP-ul apei, dar trateaza apa si cu un filtru cu carbune activ, care elimina bacteriile, sedimentele si metalele grele. Placutele speciale care realizeaza procesul de electroliza au un design patentat datorita caruia nu exista fluctuatii in pH-ul apei.

Contact
Telefon
WhatsApp