Demineralizare industriala prin osmoza inversa

Prin demineralizare industriala, se intelege eliminarea tuturor mineralelor care se pot regasi in mod natural in apa. In procese industriale este adesea necesara o apa demineralizata pentru ca nu este dezirabil ca mineralele din apa sa interactioneze cu alte substante chimice.

Procesul de demineralizare industriala poate fi efectuat prin osmoza inversa, care presupune supunerea apei la presiune in asa fel incat aceasta sa treaca printr-o membrana de osmoza inversa.

osmoza-herco-4300l-12000l

Osmoza inversa in general

Osmoza este fenomenul natural prin care o solutie cu o concentratie mai mica va trece spre o solutie cu o concentratie mai mare. Osmoza este procesul prin care radacinile plantelor absorb apa din sol, sau prin care rinichii nostri absorb apa din sange. Desi osmoza se produce pe cale naturala fara a fi necesar consum de energie, opusul sau, osmoza inversa, poate avea loc numai daca supunem solutia cu concentratie mai mare la presiune. Membrana de osmoza inversa are pori atat de mici incat permite trecerea moleculelor de apa dar nu si a majoritatii sarurilor dizolvate, a substantelor organice, sau a bacteriilor.

Pentru a realiza demineralizare industriala, este necesar ca presiunea osmotica care impinge apa prin membrana sa fie mai mare decat presiunea naturala.

Conductivitatea apei

sistem-osmoza-inversa-demineralizare-industriala-tkro-1200-uo-1200-nd-421

Procesul de demineralizare industriala are ca rezultat reducerea conductivitatii apei. Conductivitatea este determinata de numarul de substante anorganice dizolvate, spre exemplu nitrati, cloruri, fier,magneziu, sulfati, s.a. Cu cat conductivitatea apei va fi mai mica, cu atat puritatea apei va fi mai mare. Conductivitatea se masoara in μS/cm (microsiemens/centimetru), iar apa distilata are o conductivitate in valoare de 0,5 μS/cm, iar apa de mare, in valoare de 54000 μS/cm.

Multe industrii folosesc conductivitatea ca indicator al calitatii apei; masuratori ale conductivitatii apei sunt folosite pentru a determina calitatea apei in industrii care produc racoritoare sau bauturi alcoolice in retelele publice de distributie, sau in spitale, printre altele.

Pretratare

Pentru ca membrana de osmoza inversa sa poata trata apa, este necesar ca aceasta sa fi fost tratata in prealabil si sa fie fara duritate. Daca apa dura ar intra in contact cu membrana de osmoza, calcarul ar infunda membrana si astfel, debitul ar scadea.  Pentru a tratata duritatea apei, se poate monta un sistem de pretratare, inaintea sistemului de demineralizare industriala. Chiar daca apa nu prezinta duritate, se impune montarea acestui sistem in cazul in care apa necesita filtrare mecanica si/sau sterilizare.

Contact
Telefon
WhatsApp