Dezinfectia apei folosind clor – motiv de ingrijorare?

Water drips from a domestic tap United Kingdom

Dezinfectia apei cu clor duce la aparitia unor produsi secundari care pot avea efecte deloc neglijabile asupra sanatatii.

Clorinarea apei

Apa din retelele publice din Romania este dezinfectata cu clor si in spatiul public apare des intrebarea daca nu cumva dezinfectia apei folosind clor este daunatoare sanatatii? Pe scurt, clorinarea apei poate fi periculoasa pentru sanatate, iar in continuare vom vedea cum si de ce.

De ce oare se mai foloseste atunci clorul daca poate fi periculos? Raspunsul este ca dezinfectia apei in acest mod are urmatoarele avantaje:

– Poate elimina multe feluri de microorganisme patogene din apa.

– Clorinarea costa mai putin decat sterilizarea cu raze UV sau ozonarea.

– Spre deosebire de sterilizarea UV, efetul dezinfetant al clorului persista in apa.

Robinet cu apa clorinata

Desi o statie de ozonare este mult mai scumpa decat una de clorinare, noi suntem de parere ca este o alternativa mai buna datorita lucrurilor care se cunosc despre impactul asupra sanatatii.

Problemele clorinarii apei

Clorul interactioneaza cu unele substante organice din apa si de aici apar substantele numite produsii secundari ai clorinarii. Acestia s-au descoperit acum mai bine de 40 de ani. Formarea produsilor secundari depinde de ce tip si ce doza de compusi ai clorului au fost folositi, de sursa apei si implicit de proprietatile ei (pH-ul, temperatura, substantele organice, etc.).

In ultimii ani au aparut studii stiiintifice care trimit la legaturi intre produsii secundari ai clorinarii apei si unele tipuri de cancere, precum si cateva afectiuni aparute in timpul sarcinii.

– Trihalometanii (THMs) sunt substante volatile si reprezinta categoria cea mai comuna de produsi secundari ai clorinarii apei. Suntem expusi la ei prin inhalare si prin absorbtie dermica. Ambele au loc in timpul dusului, iar un studiu din 2007 indica o corelatie intre contactul cu trihalometanii in timpul dusului si un risc ridicat de cancer la vezica urinara.

– Sunt mai multe studii care indica o asociere intre consumul de apa cu continut de produsi secundari si riscul de cancer colorectal.

– Apa cu clor poate fi periculoasa pentru copil in timpul sarcinii, arata un studiu din 2009 care a descoperit o legatura intre aceasta apa si afectiunea numita restrictionarea cresterii intrauterine (RCI). Problemele pe care le provoaca RCI se pot manifesta si dupa nastere si pot pune in pericol viata copilului.

Dezinfectia-apei-folosind-clor este periculoasa pentru fat

Declorinarea apei

La intrarea in casa, apa poate fi declorinata pentru ca ea deja este dezinfectata. Declorinarea poate fi realizata prin carbunele activ al unui filtru automat, iar acest proces va fi eficient si pentru produsii secundari ai clorinarii.

  1. Contaminantul este mai intai transportat intern prin porii carbunelui.
  2. Contaminantul este apoi retinut pe suprafata carbunelui.

Produsii secundari ai clorului sunt retinuti fizic in pori foarte mici ai carbunelui.

Contact
Telefon
WhatsApp