Duritatea apei mareste costul incalzirii

Duritatea apei duce la reducerea eficientei energetice a sistemelor de incalzire a apei din cauza depunerilor de calcar care se formeaza de-a lungul timpului.

Duritatea apei

Duritatea apei este data de continutul de saruri de calciu si de magneziu, care sunt colectate in timpul circuitului apei prin natura. Aceste saruri sunt colectate prin contactul cu rocile calcaroase. Cu cat continutul de calciu si de magneziu al apei este mai ridicat, cu atat duritatea apei va avea o valoare mai mare.

Unitatile de masura ale duritatii sunt gradele germane sau gradele franceze:

  • 1° francez echivaleaza cu 10 mg/l de calcar
  • 1° german = 1,78° franceze

Efectul asupra sistemelor de incalzire

Sarurile de calciu si de magneziu sunt daunatoare instalatiilor deoarece atunci cand acestea se reintorc la starea lor solida, se formeaza depuneri pe interiorul tevilor.

Problemele provocate de depunerile de calcar sunt:

– ingustarea țevilor, numita colmatare in vocabularul de specialitate,

– reducerea debitului,

– reducerea eficientei termice

– creearea unui mediu favorabil bacteriilor,

– reducerea vietii masinilor de spalat sau/si a esspresoarelor de cafea.

Duritatea-apei-duce-la-cheltuile-mai-mari-pe-energie1

Un strat de 6 mm de depuneri de calcar este suficient pentru a reduce eficienta energetica a boilerului/centralei termice cu pana la 40%. Rezistenta (in cazul boilerelor)/schimbatorul de caldura (in cazul centralelor) trebuie sa incalzeasca mai intai stratul de calcar si abia apoi poate incalzi apa. Din aceasta cauza, va trebui sa functioneze mai mult timp, decat in cazul in care nu ar avea deloc depuneri.  

6 mm de calcar se pot depune in 2 ani in zonele cu duritate relativ mare. In timp, valorile facturilor pentru gaze sau energie electrica vor creste semnificativ si asta doar din cauza depunerilor.

Duritatea-apei-duce-la-cheltuile-mai-mari-pe-energie

Stanga: Schimbator de caldura cu depuneri masive. Dreapta: Schimbator de caldura fara depuneri.

Pentru a ilustra efectul scaderii eficientei energetice, vom lua ca exemplu cazul unei familii de 4 persoane, cu o locuinta cu tevi de cupru si dotata cu un sistem de incalzire cu o rezistenta conventionala. Apa necesara satisfacerii nevoilor familiei s-ar incalzi in 1,5 ore, in medie, daca rezistenta nu ar fi afectata de depuneri deloc.  Insa, daca s-ar depune un strat de 5 mm de calcar, boilerul ar trebui sa functioneze 4 ore!

Pierderea  este cu atat mai mare cu cat sistemul de incalzire are dimensiuni mai mari.

Dedurizarea apei

Un dedurizator foloseste rasina cationica si retine ionii de calciu si de magneziu, eliminand astfel, duritatea apei. Sistemul trebuie sa se regenereze cand rasina este saturata, iar multe sisteme sunt capabile de a se curata automat cu saramura. Un calculator stabileste momentul regenerarii in functie de volumul de apa consumat de utilizator.

Pentru a ne putea decide asupra unui sistem de dedurizare, este important sa cerem ajutorul specialistilor, deoarece dedurizatorul trebuie diemensionat in functie de nevoile specifice ale locuintei.  

Contact
Telefon
WhatsApp