Filtre automate care folosesc cărbune activ, zeolit și pyrolox

Filtre automate care folosesc cărbune activ, zeolit și pyrolox

Filtrele automate rețin o serie de contaminanți ai apei și se curăță apoi automat. Principalele medii filtrante sunt cărbunele activ, zeolitul și pyroloxul.

Cărbunele activ

Cărbunele poate deveni un mediu filtrant foarte eficient prin procesul de „activare”, fie chimică, fie cu aburi, care deschide un mare număr de pori în cărbune. Materialele organice care intră în mod comun în compoziția cărbunelui activ sunt cărbunii bituminoși sau antracitul, precum și coaja de nucă de cocos.

– Un filtru care folosește cărbune activ ca mediu filtrant poate reține sedimentul din apă cu dimensiuni de până la 20 de microni, dar și gustul, mirosul, culoarea și fierul precipitat (rugina).

– În cazul în care apa este contaminată cu clor, radon sau compuși organici volatili, filtrul cu cărbune activ ar putea fi montat la punctul de intrare a apei în casă (point of entry). Ca alternativă, filtrul poate fi montat la un punct din casă unde apa este folosită (point of use), pentru a elimina substanțele care prezintă risc la ingerare, cum ar fi plumbul.

– Filtrele cu cărbune activ sunt adesea folosite pentru a elimina trihalometanii din apă. Trihalometanii sunt produși secundari ai dezinfecției apei folosind clor și prezența acestora în apă este asociată cu un risc mai mare de cancer.

– Durata de viață a cărbunelui este de aproximativ 6-8 ani.

Filtre automate care folosesc carbune activ, zeolit si pyrolox

Zeolitul

Filtre automate care folosesc carbune activ, zeolit si pyrolox

Zeolitul este alcătuit din minerale microporoase care îl fac să fie un mediu filtrant foarte eficient.

– Finețea de filtrare este de 5 microni și sunt reținute sedimentele, adică se realizează o filtrare mecanică.

– Regenerarea automată a filtrului se realizează prin spălare inversă, iar sedimentul acumulat este eliminat la canalizare.

– Durata de viață a zeolitului este de 6-8 ani.

Pyroloxul

Pyroloxul este un mineral natural care este folosit ca mediu granular de filtrare a apei.

– Reține foarte bine fierul, hidrogenul sulfurat și manganul. Aceste trei substanțe pot fi reținute numai dacă sunt în prealabil oxidate și precipitate în particule mai mari. Această oxidare are loc tocmai la contactul acestor substanțe dizolvate în apă cu pyroloxul.

– Capacitatea de oxidare a pyroloxului va fi redusă din cauza faptului că suprafața sa va fi acoperită cu un strat solid. Spălarea inversă rezolvă această problemă, însă ar trebui să aibă loc zilnic.

Despre filtre automate

Când vorbim despre filtre automate, ne referim la acele filre care au capacitatea de a se curăța singure automat, reducând astfel efortul pentru întreținerea lor. Filtrele au un microprocesor incorporat care reține numărul predefinit de zile după care se realizează curățarea. Un filtru automat poate folosi o combinație a mediilor filtrante descrise mai sus, pentru a acoperi o arie mai largă de probleme.

Contact
Telefon
WhatsApp